reklama

Již brzy uplyne rok od sexuálních útoků v Kolíně nad Rýnedm. Ministr konzervativně smýšlejícího bavorského regionu v té souvislosti vyzval vládu, aby jednala důrazně a aby řešila problém s migranty.

Söder ve čtvrtek poskytl vyjádření nejprodávanějšímu německému deníku. V rozhovoru uvedl třeba to, že bezpečnostní situace v zemi se zhoršuje a že na vině je masová migrace. „Naše manželky a dcery se stále více obávají sexuálních útoků,“ tvrdil Söder, který vyzval k důraznějším policejním zásahům a deportacím přistěhovalců.

V komentáři k bezpečnostní situaci v Německu, ministr volil velmi ostrá slova. „Když se již občané necítí bezpečně při návštěvě některých čtvrtí, stát ztrácí autoritu ... toto je nyní otázka vnitřní bezpečnosti," uvedl.

Sociální změny a trestnou činnost způsobenou migranty pak nazval „existenciální krizí pro Německo“. „Stát musí jednat rozhodněji než v minulosti. Loni jsme ztratili kontrolu nad našimi hranicemi. Nyní začínáme ztrácet kontrolu nad ulicemi a náměstími,“ varoval. V Německu podle něj vzniká problém s přistěhovaleckými komunitami podobně jako ve Francii a Belgii.

V souvislosti s útoky v Kolíně nad Rýnem bylo podáno více než 1300 stížností, ale usvědčeno zajím bylo pouze 18 pachatelů. To je skutečnost, která Södera doslova „rozzuřila“. Tato reakce ze strany práva je podle něj „hluboké zklamání" a „skandál". „Co se stalo v Kolíně nad Rýnem? Nic. Několik odsouzení, téměř žádná deportace,“ zlobí se.

Vyzval proto, aby bylo deportováno více nelegálních migrantů. Zároveň ministr volá po „větším plánu", který by zahrnoval „kontrolu" deportací přistěhovalců a odstranění právních překážek, které brání k efektivnějšímu navracení běženců. Denně je podle něj deportováno maximálně 50 migrantů. „Máme tu stovky tisíc neúspěšných žadatelů o azyl. Potřebujeme větší plán,“ tvrdí. „Zajištění bezpečnosti našeho domova je klíčovou otázkou,“ dodal.