reklama

Cena nelegálně držených kreseb, litografií, portrétů a dalších menších děl z let 1900 až 1932 se odhaduje na 60 až 100 milionů eur.

Le Guennec a jeho žena Danielle původně tvrdili, že díla dostali od Picassa krátce před jeho smrtí v roce 1973, v odvolacím procesu ale uvedli, že si je u nich uschovala mistrova manželka Jacqueline po Picassově smrti. Picassová, která zemřela v roce 1986, to podle páru udělala kvůli dědickým sporům s malířovým synem Claudem.

Podle soudců ale manželé od Picassa nic nedostali a věděli, že díla byla kradená a že je nelegálně přechovávali desítky let s cílem je nejspíš nakonec rozprodávat. Podle vyšetřovatelů díla kdysi postupně ukradl a ukryl bývalý Picassův řidič a řemeslníkův bratranec Maurice Bresnu, který zemřel v roce 1991.

Malby a kresby se dařilo tak dlouho skrývat, protože nebyla podepsaná a registrovaná. Jejich existence vyšla najevo poté, co Le Guennec požádal syna Claudea Picassa, aby pomohl ověřit pravost asi 180 z nich. Syn a další malířovi dědici ale neuvěřili, že řemeslník získal díla darem, a podali na něj trestní oznámení.