Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romové jsou problém, zuří Fico. A přišla reakce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Na Slovensku se rozhořel spor mezi premiérem Robertem Ficem a tamními Romy. Fico odhodil politickou korektnost a usoudil, že Romové jsou pro naše východní sousedy problém, tě se to ale vůbec nelíbí.

Robert Fico na nedávném sněmu strany Směr-SD oznámil, že končí s politickou korektností. Obratem to také dokázal, a to útokem na romskou menšinu. Osočil ji z problémovosti a uvedl, že lidem znepříjemňuje život.

"Máme velký problém s částí romských osad, a pokud chce mít někdo práva, musí mít i konkrétní povinnosti. Je období na použití větší represe vůči těmto lidem, kteří znechucují a znepříjemňují život lidem, kteří dodržují zákon," řekl premiér na sněmu.

František Tanko, předseda Unie Romů na Slovensku, ale s jeho slovy nesouhlasí. "Pan premiér veřejně podpořil neonacismus, fašisty a skiny, kterým dal zelenou, aby dehonestovali romský národ na Slovensku," řekl podle serveru Aktualne.sk Tanko.

"Je smutné, že v posledních letech získala strana Směr několik desítek tisíc hlasů i od romských voličů. Když premiér řekl A, měl by říci i B," dodal předseda Unie Romů.

Tanko proto vyzval premiéra, aby se s Unií Romů setkal. Omluvu od něj prý žádat nebude, chtěl by ale slyšet vysvětlení, jak to Fico myslel s vyjádřeními o zřízení pořádku v osadách.

"My, Romové na Slovensku, máme zájem žít v této zemi na úrovni slušného soužití, ne vyvolávat ve společnosti napětí mezi Romy a majoritou," uvedl Tanko. Dodal, že Romové chtějí pracovat.

"Několik let on sám ani jeho vláda nechtěla řešit tuto problematiku. Víme, že EU posílá několik milionů na řešení romské problematiky. Proto se ptám, k čemu jsou nám projekty, když je stát zadržuje finančními prostředky na vzdělání a zaměstnanost Romů," tvrdí Tanko.

"Pokud premiér řekne, že Romové jsou na zátěž a nic pro společnost neudělali, je to lež,. Pokud budeme tiše, budou nám skákat po hlavě. Už stačilo," naštval se Tanko.

Témata:  Slovensko romové Robert Fico

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy