Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva vojáci jsou podezřelí z vraždy člena IRA

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Dva bývalí britští vojáci čelí obžalobě z vraždy Joea McCanna, významného člena jedné z frakcí povstalecké Irské republikánské armády (IRA). Zločin byl spáchán už před 44 lety v Belfastu

Vražda byla spáchána v době, kdy IRA vedla násilný boj za odtržení Severního Irska (Ulsteru) od Británie a byla označena za teroristickou organizaci.

Britští vojáci měli během čtyř desetiletí trvajícího sektářského násilí v Severním Irsku na svědomí 300 z téměř 3700 vražd. Jen výjimečně byl někdo obžalován.

Ze střelby se mají podle BBC zodpovídat dva bývalí příslušníci výsadkového pluku, kterým je dnes 65 a 67 let. Tehdy pětadvacetiletého McCanna zastřelili před jeho domovem. Žijí sice v Anglii, ale stanou před soudem v Severním Irsku. Má se tak stát během příštích měsíců. 

Témata:  Velká Británie IRA (Irská republikánská armáda) Britská armáda

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy