Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik zaplatilo Rusko za útoky v Sýrii? Nová čísla

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva – Rusko 30. září 2015 zahájilo letecké údery v Sýrii. O pomoc Moskvu požádal syrský prezident Bašár Asad, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Po více než roce slaví tato koalice úspěch – tento týden se jí podařilo převzít plnou kontrolu nad městem. Ruská média teď zveřejnila, na kolik taková kampaň přijde.

Vojenská operace v Sýrii stojí ruský státní rozpočet nejméně 2,5 milionu amerických dolarů, tedy asi 64,7 milionu korun - a to každý den. Uvedla to ruská agentura RBC.

Podle informací agentury Rusko v Sýrii využívá přibližně 1600 příslušníků armády, včetně námořních sil, pilotů, námořníků, dvou přistávacích ploch a jejich radiově-technické podpory, administrativních pracovníků, vzdušné obrany, radioelektronických bojových posádek a civilních zaměstnanců, píše RBC.

„Vezmeme-li v úvahu skutečnost, že ruská armáda utrácí 600-800 rublů (10-13 dolarů) denně na jídlo pro zaměstnance, zhruba milion rublů (USD 16,500) za den se vynakládá jen na potraviny pro celý ruský kontingent,“ vypočítává agentura.

Kromě toho jsou průměrné náklady na 1 hodinu provozu stíhačky až 7 milionů rublů (113.500 dolarů). Agentura také dodává, že raketový útok proti syrským cílům z Kaspického moře může stát 20 až 60 tisíc dolarů (0,5 až 1,5 milionu korun).

Témata:  Rusko ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy