Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v britské věznici: Vzbouřily se stovky trestanců, do akce byli povoláni psi i vrtulník

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Birmingham - Ve velké věznici ve středoanglickém městě Birmingham se dnes vzbouřily stovky trestanců. Nikdo ze zaměstnanců zařízení nebyl zraněn, vážnější poranění zřejmě utrpěl jen jeden z účastníků rebelie.

O vzpouře informovala britská média s odvoláním na sdělení představitelů společnosti G4S, která nápravné zařízení spravuje. Vedení G4S sdělilo, že do zařízení byl ke zvládnutí situace povolán další personál trestnice se psy a také speciální zásahová jednotka Tornado. Zapojil se rovněž policejní vrtulník. Zpravodaj BBC informoval, že v objektu jsou i čtyři vozy záchranné služby.

Podle BBC si ve věznici HPM Birmingham, dříve známé jako Winson Green, odpykává tresty 1450 lidí. Vzpoura propukla dopoledne ve dvou křídlech objektu, z nichž se později rozšířila ještě do dvou jiných. K původním asi dvou stovkám vězňů se postupně přidalo několik stovek dalších.

Nepokoje propukly kvůli nedostatku teplé vody pro vězně, uvedl jeden ze svědků události. Na místo byl povolán jeden dozorce, kterého pak někdo z trestanců ohrožoval injekční stříkačkou a další mu vzal klíče. Potom se revolta rozšířila.

Ukradené klíče podle představitelů věznice umožňují přístup jen do některých vnitřních prostor, nikoli mimo budovy, takže ven se nedostal žádný z vězňů.

Ke vzpouře v HPM Birmingham došlo v době, kdy je britské vězeňství pod velkým tlakem kvůli rostoucímu počtu odsouzených a snahám o dosažení úspor omezováním vězeňského personálu. Odborový svaz zaměstnanců věznic upozorňuje na rostoucí případy násilí a sebevražd mezi vězni.

Témata:  Velká Británie věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy