Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Stovky Poláků okupovaly parlament. Policie hrozila násilným zásahem

Stovky demonstrantů zablokovaly východy z polského parlamentu
Stovky demonstrantů zablokovaly východy z polského parlamentu
Foto: YouTube

Varšava - Několik stovek příznivců opozice zablokovalo v noci na dnešek všechny východy z budovy polského parlamentu ve Varšavě, ve které se podle agentury AFP nachází kromě premiérky Beaty Szydlové a předsedy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského také více než dvě stovky poslanců. Policie demonstranty vyzvala k uvolnění východů a pohrozila použitím násilí, informovala agentura Reuters.

Několik vládních poslanců se pokusilo opustit budovu parlamentu, jejich vozy ale byly v obklíčení protestujících, a proto svou snahu zakrátko vzdali. Policisté, jichž je na místě podle agentury Reuters několik stovek, se pokusili demonstranty rozehnat, nebyli ale zatím úspěšní.

"Ústava", "svobodná média" nebo "nevyjdete do Vánoc" skandoval dav protestujících u parlamentu, ke kterému se připojilo i několik poslanců opoziční Občanské platformy (PO).

Už v pátek večer před budovou parlamentu demonstrovalo několik tisíc lidí, kteří vyslyšeli volání Výboru na obranu demokracie (KOD). Protest byl namířený proti návrhu, který má novinářům omezit vstup do Sejmu. Zablokovat východy z budovy parlamentu se ale protestující rozhodli poté, co vládní poslanci podle nich v rozporu se zákonem schválili státní rozpočet na příští rok.

Asi tři desítky poslanců opozice totiž v pátek blokovaly zasedací místnost, a maršálek Sejmu Marek Kuchciński tak hlasování o nejdůležitějším zákonu roku přesunul mimo hlavní zasedací místnost. Stalo se tak poprvé od roku 1989, upozornila agentura Reuters. Do místnosti, kde hlasování proběhlo, se údajně nedostali někteří opoziční poslanci.

"'Zasedání' bylo nelegální. Tečka. Tohle je ústavní krize," uvedl na sociální síti předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna.

Témata:  Polsko Sejm Polské republiky (polský parlament)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy