Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrant si stěžuje: Policisté mě podvedli, řekli, že jedeme na piknik, pak mě deportovali

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Kábul - Včera po páté hodině dosedlo na kábulské letiště letadlo s deportovanými muži, kteří byli vyhoštěni z Německa. Jde o mladé muž bez rodin. Třetina z nich byla v Německu odsouzena za zvlášť závažné trestné činy včetně vraždy, znásilnění, nebo drogových obchodů.

Většina mladíků hovořila, že jsou opět šťastní doma. Dvaadvacetiletý Matiiullah Azizi z Kábulu prohlásil, že miluje svoji zemi a je na ni neskutečně hrdý. V Německu strávil sedm let, píše server Daily Mail.

Deportace afghánské skupiny byla dalším krokem v rámci německo-afghánské spolupráce s cílem zastavit příliv afghánských mladíků do Německa. Objevili se ale i tací, kteří chtěli v Německu dále zůstat.

Někteří mladí Afghánci si stěžovali i na postup německé policie. Čtyřiadvacetiletý Mohammad Khan se například svěřil, že k němu v Německu přišla policie a oznámila mu, že s ní pojede na dvoudenní piknik.

Druhý den ho však převezla na letiště do Frankfurtu a deportovala do Afghánistánu. Dvaadvacetiletému Ali Hussain, který žil v Dortmundu, se nelíbí, že syrští uprchlíci mají větší šanci k azylu a důstojnému životu, než Afghánci.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière oznámil novinářům v Berlíně, že třetina mužů téhle výpravy byla v Německu odsouzena za závažné trestné činy. Doplnil také informaci, že původně mělo být do Afghánistánu deportováno hned 50 mužů. V šestnácti případech však na poslední chvíli zasáhly německé úřady a zadržují je dále na německém území.

Berlín se snaží omezovat příliv takzvaných ekonomických imigrantů, kterým nehrozí bezprostřední nebezpečí na životě. Právě proto rozhodlo o deportaci i těch Afghánců, u kterých nebyla zjištěno přímé ohrožení na životě v jejich regionech v rodné zemi. Posuzovala se i míra bezpečnosti jednotlivých částí Kábulu. Začátkem tohoto týdne vyhostilo i dvanáct afghánských občanů také Švédsko. Do Německa se však před chudobou uprchnout i někteří obyvatelé z Balkánu.

Témata:  Německo Irák uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy