Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřané vyšli do ulic. Demonstrovali u rakouského parlamentu

Rakousko
Rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Několik stovek Syřanů dnes večer demonstrovalo před rakouským parlamentem ve Vídni.

Protest měl upozornit na dramatickou situaci v syrském městě Halabu (Aleppu). Shromáždění neomezilo dopravu a nepoznamenaly jej žádné incidenty. Podobná demonstrace se odehrála i ve čtvrtek a další je plánovaná na tuto sobotu, informovala agentura APA.

Podle policejního mluvčího přišlo na akci přibližně 500 Syřanů. "Chceme vyzvat přímo rakouskou vládu a nepřímo i EU, aby něco dělaly proti tomuto masakru," řekl organizátor protestu s odkazem na utrpení civilistů v severosyrském Halabu.

Ve čtvrtek ve Vídni demonstrovalo kolem 500 lidí před ruským velvyslanectvím. Dávali najevo nesouhlas s tím, že Moskva vojensky podporuje jednotky syrského prezidenta Bašára Asada, které Halab nedávno dobyly z rukou opozičních sil.

Na sobotní odpoledne je nahlášena další demonstrace proti situaci v Sýrii, tentokrát na vídeňské Náměstí Hrdinů (Heldenplatz), poblíž kterého sídlí úřad rakouského prezidenta. Podle pořadatelů má dorazit až 2000 účastníků.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil nedávno velké znepokojení nad informacemi, podle kterých se v Halabu stává obětí krutého násilí mnoho civilistů, a to včetně žen a dětí. K válečným zločinům přirovnal v říjnu dění v Halabu francouzský prezident François Hollande. Odpovědnost podle něj nese kromě Damašku také Moskva.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy