Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poláci v ulicích proti vládě. Opozice chce nelegálně převzít moc, tvrdí ministr

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Tisíce lidí dnes na výzvu polské opozice protestují před prezidentským palácem ve Varšavě. Žádají, aby prezident Adrzej Duda zasáhl proti krokům vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), které podle nich ohrožují demokracii, uvedla agentura AP.

Podle polské televizní stanice TVN 24 policie vyslala kvůli zajištění bezpečnosti před sídlem prezidenta posily v počtu 500 mužů. List Gazeta Wyborcza uvedl, že podle neoficiálních zdrojů policisté dostali za úkol střežit kanceláře PiS.

Dnešní protesty v centru Varšavy navázaly na noční blokádu východů z parlamentu, k níž došlo poté, co vládní poslanci podle opozice nezákonným postupem schválili státní rozpočet pro příští rok.

Lidé s vlajkami Evropské unie nebo Polska se před sídlem prezidenta začali scházet před polednem. Dav se rozrostl na několik tisíc lidí, kteří skandují hesla jako: "Vláda je nepřítelem demokracie!", "Svoboda, rovnost, demokracie" nebo "Přestaň mlčet, prezidente! Hanba v polském parlamentu!". Mezi lidmi jsou stoupenci různých opozičních uskupení včetně parlamentních stran Občanská platforma (PO), Moderní nebo neparlamentního hnutí Výbor pro obranu demokracie (KOD).

Podle polských médií byly do Varšavy povolány policejní posily čítající 500 mužů. Stanice TVN 24 uvedla, že mají navýšit kapacity s ohledem na to, že část policistů střežila v noci protest před parlamentem. List Gazeta Wyborza dnes napsal, že někteří policisté mají nařízeno sledovat kanceláře vládní strany PiS.

Od prezidentského paláce se část demonstrantů přesunula zpět před budovu parlamentu, v níž od pátku zůstali zákonodárci Občanské platformy. Poslanecký klub největší opoziční strany nesouhlasí s tím, že o rozpočtu se hlasovalo mimo jednací sál. O přesunu do jiné místnosti rozhodl v pátek maršálek Sejmu (dolní parlamentní komory) Marek Kuchciński, protože asi tři desítky poslanců opozice v pátek blokovaly zasedací místnost. Podle opozice část poslanců neměla do hlasovací místnosti přístup.

Občanské platforma i strana Moderní dnes vznesly požadavek na svolání nové schůze na 20. prosince. Chtějí o rozpočtu hlasovat znovu. Předseda Moderních Ryzsard Petru dnes také prohlásil, že pokud PiS ztratila důvěru lidí, budou nezbytné předčasné volby.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy