Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán chce jednat. USA podle něj porušují jadernou dohodu

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Írán chce po Evropské unii svolání schůzky komise. Ta by měla dohlížet na plnění jaderné dohody z roku 2015 mezi Teheránem a světovými mocnostmi.

Írán tak reaguje na její údajné porušení ze strany Spojených států. Informovala o tom dnes íránská státní média.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf žádost odeslal šéfce diplomacie EU Federice Mogheriniové, uvedla íránská oficiální tisková agentura IRNA.

Už počátkem prosince Írán pohrozil odvetou za rozhodnutí Senátu amerického Kongresu schválit zákon, který o dalších deset let prodlužuje možnost zavedení protiíránských sankcí. Podle Teheránu jde - v případě jeho uplatnění v praxi - o jasné porušení loňské dohody o íránském jaderném programu.

V listopadu už zákon schválila americká Sněmovna reprezentantů. Americký prezident Barack Obama zákon nakonec nepodepsal, ale i tak vstupuje v platnost, upozornil Bílý dům ve čtvrtek.

Témata:  Írán USA EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy