Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polskem opět otřásají demonstrace proti vládě

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - I dnes jsou před polským parlamentem demonstranti protestující proti vládě. Nepočetnou skupinu lidí hlídají policisté, uvedla polská televizní stanice TVN 24.

Podle pořadatelů se na místě sešlo 3500 lidí, policie odhadla počet lidí na 1500, uvedl list Rzeczpospolita. Ke shromážděným promluvil například bývalý prezident Bronislaw Komorowski. Od budovy ústavního soudu se účastníci přesunuli opět před sídlo Sejmu (dolní parlamentní komory).

Demonstrace, kterou svolal Výbor pro obranu demokracie (KOD), měla být podle polských médií symbolickým rozloučením s předsedou této instituce Andrzejem Rzeplińským, který se jako šéf nejvyššího justičního orgánu v zemi ocitl v otevřeném konfliktu s vládou. Jeho mandát vyprší v pondělí.

Před ústavní soud přišla řada politických představitelů a dalších veřejně známých osobností. Ke shromážděným promluvil například bývalý prezident Komorowski.

Účastníci protestu přišli s vlajkami Polska i EU a s podomácku vyrobenými transparenty, na nichž měli hesla jako: "Je nás hodně a bude nás víc!" nebo "Bezpráví a nespravedlnost?".

Poslanci opozičních stran Občanská platforma (PO) a Moderní strávili druhou noc v budově Sejmu. Na protest proti pátečnímu hlasování o rozpočtu, které podle nich bylo protizákonné, blokují jednací sál.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy