Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři napadli tiskárny v německých univerzitách. Natiskli tisíce rasistických textů

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Kopírky a tiskárny na německý univerzitách dnes začaly chrlit rasistické a antisemitské texty. Způsobili to hackeři, kteří se nabourali do systému nejméně sedmi vysokých škol. Podle prvotních poznatků německých vyšetřovatelů stojí za útokem na univerzity jeden či více hackerů ze zahraničí.

Napadení svých přístrojů napojených na internet už potvrdilo nejméně sedm vysokých škol. Kdo za útokem stojí, zatím není jasné, podle vyšetřovatelů v tom má prsty zřejmě někdo ze zahraničí.

Hackeři podle agentury DPA zaútočili na univerzity v Hamburku, Bonnu, Münsteru, Lüneburgu, Brémách, Tübingenu a na společnou univerzitu měst Erlangen a Norimberk.

Podle mluvčího hamburské vysoké školy hackeři napadli deset přístrojů. Vytištěn byl prý na každém pouze jediný list.

„Tiskárny a kopírky napojené na síť začaly z ničeho nic tisknout rasistické a antisemitské pamflety," potvrdil mluvčí tübingenské vysoké školy Karl Rijkhoek s tím, že jen na této univerzitě došlo k vytištění 190 listů. Chybu v zabezpečení sítě se podle něj univerzitě již podařilo opravit.

Dokument „Evropo, probuď se!", který z tiskáren vylezl, uráží Židy a hovoří o ohrožení „bílé rasy". Podle Rijkhoeka obsahuje text různé za vlasy přitažené teze, pamflet je navíc napsán špatnou němčinou s mnoha chybami.

Témata:  Německo univerzity

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:08

V pražské ZOO se narodilo mládě orangutana. Už pije mateřské mléko

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy