Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba se bojí demonstrací. Policie proto zatkla desítky lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ČTK/Profimedia

Havana - Na Kubě se měla konat první manifestace za propuštění politických vězňů od smrti kubánského vůdce Fidela Castra, který zemřel 25. listopadu. Úřady však preventivně pozatýkaly desítky lidí, aby předešly případným nepokojům. Komunistický režim popírá, že by v zemi existovali političtí vězni.

Policie každou neděli zadrží několik členek hnutí Dámy v bílém, nebo hlídkuje před jejich domy, aby jim zabránila v tradičním nedělní protestu proti vládě.

"Zatím jsme spočítali 42 zadržených, z toho 20 v Santiagu a 10 v Havaně," řekl José Daniel Ferrer. Tento šéf Vlasteneckého svazu Kuby byl také několik hodin držen na policii v Santiagu de Cuba, kde byl před dvěma týdny Fidel Castro pohřben.

V pátek byla také na Kubě na několik hodin zadržena a poté vyhoštěna ze země americká právnička Kimberley Motleyová. Zatčena byla spolu s kubánským hudebníkem Gorkim Ávilou, lídrem punkové skupiny Porno para Ricardo. Ávila, který letos v létě vyprávěl o porušování lidských práv na Kubě i účastníkům rockového festivalu v Trutnově, se chtěl s Motleyovou poradit stran případu jiného aktivisty Danila Maldonada (32).

Maldonado byl zatčen den po smrti Fidela Castra proto, že na zeď v Havaně namaloval graffiti s větou "Se fue" (Odešel). Nyní mu hrozí až tři roky vězení za "poškozování státního majetku".

Témata:  Kuba

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy