reklama

Nejsilnější opoziční strana Občanská platforma (PO) viní Kuchcińského z porušení zákona, jehož se podle ní dopustil tím, že povolil hlasování o rozpočtu mimo jednací sál, kde opozice blokovala řečnický pult. "Maršálek překročil své pravomoci, když poslal svou ochranku proti poslancům," citovala dnes polská agentura PAP poslance PO Cezaryho Tomczyka.

Šéf dalšího opozičního uskupení Moderní Ryszard Petru v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Zet řekl, že dnešek je posledním dnem k vyřešení současného konfliktu, jinak vláda ztratí legitimitu a měly by následovat předčasné volby.

Skupina oponentů současné konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) dnes pokračuje v blokádě poslaneckého jednacího sálu, kde chce v případě potřeby setrvat až do dalšího zasedání plánovaného na 11. ledna. Stoupenci opozice chystají po víkendových protestech další demonstraci proti krokům PiS, které označují za nedemokratické.

Kromě rozpočtu jsou příčinou současného vyhrocení napětí i navrhovaná nová pravidla práce novinářů v Sejmu, která zamezují natáčení uvnitř jednacího sálu. Skupina médií kvůli návrhu v pátek bojkotovala přenos z rozpočtového jednání Sejmu.

Premiérka Beata Szydlová v rozhovoru otištěném v dnešním vydání týdeníku wSieci uvedla, že poslední události se vymykají všem normám. "Je to vlna nenávisti, která se rozlévá, všudypřítomnost agresivity... to je jednoduše snaha o svržení vlády a zvrácení výsledku voleb," řekla.

Kriticky se k protestům stavějí i další členové polské vlády. Ministr zahraničí Witold Waszczykowski dnes novinářům řekl, že opozici nejde o dodržování demokratických principů, ale že jen hledá záminku k vyvolání masových protestů.

Podle předsedy PO Grzegorze Schetyny se k některým krokům vlády postavil v neděli kriticky i prezident Duda, který je bývalým členem PiS a většinou nemá ani proti kontroverzním rozhodnutím vlády námitky. Dudův mluvčí dnes Schetynovi vzkázal, že jeho požadavek na uspořádání společné schůzky s předsedou PiS Jaroslawem Kaczyńským prezident nevyslyší. Duda se dnes ale kvůli řešení situace sejde se zástupci vlády.