Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Doufám, že na Rusko útočíme, rozjel se americký exministr

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy řeší dalším dnem hackerské útoky, které podle tamních politiků pochází z Ruska. Ačkoliv to budoucí prezident Donald Trump popírá, někteří státníci tvrdí opak, a jiní doufají, že USA v odpovědi zaútočí na Rusko.

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger o tom, že se USA staly terčem počítačových útoků z Ruska, nepochybuje. Doufá dokonce, že američtí počítačoví mágové oplácí Rusku stejnou mincí.

"Doufám, že i my na ně útočíme," prohlásil v rozhovoru pro americkou televizi CBS News. Podle něj je pravděpodobné, že každá rozvědka podniká hackerské útoky na území jiných států.

Kissinger také podotkl, že Trump je "nejunikátnějším a nejnezávislejším" ze všech lídrů USA. Nemá prý totiž závazky vůči nikomu, protože vítězství ve volbách dosáhl díky vlastní strategii a předvolební kampaň si financoval sám. 

"Donald Trump je fenomén, který zahraničí ještě nezažilo, a je pro svět šokujícím zážitkem. Současně je to i mimořádná příležitost," uvedl. Tvrdí také, že Trump má možnost zapsat se do dějin jako velmi významný prezident.

Kissinger, který je nositelem Nobelovy ceny za mír a jeho politika vedla ke zmírnění napětí v americko-sovětských vztazích, také kritizoval administrativu dosluhujícího prezidenta USA Baracka Obamy. Tvrdí, že Ameriku stáhla z mezinárodní politiky.

"Díky kombinaci tohoto částečného vakua a nových otázek je možné si představit, že se z toho vynoří něco nového a pozoruhodného," domnívá se Kissinger. "Neříkám, že to tak musí být. Říkám, že je to mimořádná příležitost," dodal.

Kissinger sehrál významnou roli za dob dvou prezidentů USA Richarda Nixona (1969-74) a Geralda Forda (1974-77). Jeho názor na zahraniční politiku dodnes zajímá mnoho diplomatů a během předvolební kampaně s ním měl konzultace nejen Trump, ale i jeho demokratická protikandidátka Hillary Clintonová.

Témata:  USA Rusko Kissinger,Henry

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy