reklama

Rakousko částečně rozbilo turecký pašerácký gang. S odvoláním na policii a ministra vnitra Wolfganga Sobotku o tom dnes informovala agentura APA. „Musíme kriminálním živlům vzít základ jejich obchodního modelu," řekl Sobotka, který také vyzval k úplnému uzavření takzvané balkánské trasy, po které do Evropy proudili uprchlíci z Turecka.

Úřady již zatkly a částečně i odsoudily deset členů tureckého gangu, dodal dolnorakouský policejní ředitel Franz Prucher. Tři jeho hlavní představitele - Turky ve věku 30, 48 a 50 let - se ale stále nepodařilo dopadnout. Tito podezřelí přitom z turecké metropole převádění organizovali a to po třech různých cestách. Putovala k nim také většina peněz vydělaných touto činností.

„Pachatelé se nestarali o žádné hranice či zákony, šlo jim o zisk, lidské utrpení jim bylo naprosto lhostejné," uvedl Prucher.

Dalším prezentovaným úspěchem je rozkrytí pašerácké sítě ze Španělska. Na stopu se jí vyšetřovatelé dostali po loňské nehodě nákladního auta na dálnici A1 u dolnorakouského města Amstetten. Policie tehdy ve vozidle objevila nelegálně převážené běžence, řidič ale uprchl.

Ve spolupráci se španělskými úřady se jej podařilo vypátrat. Ukázalo se, že šlo o 40letého Pákistánce, který žil ve Španělsku. V říjnu byl vydán do Rakouska, kde se k činu přiznal a odhalil i své spolupachatele, včetně šéfa skupiny, který se nachází ve Španělsku. Policie po něm už také pátrá.