Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát v Turecku bude šetřit speciální ruský tým

Atentát na ruského velvyslance v Ankaře (19. 12. 2016)
Atentát na ruského velvyslance v Ankaře (19. 12. 2016)
Foto: ČTK/Profimedia

Moskva - Do Turecka míří skupina ruských kriminalistů, agentů a diplomatů, kteří se budou podílet na vyšetřování pondělního atentátu na ruského velvyslance Andreje Karlova v Ankaře. Pachatel Mevlüt Mert Altintaş byl zabit už v galerii, kde na ruského ambasadora střílel.

Podle Kremlu je osmnáctičlenná skupina již na cestě. "Budou v Turecku na základě telefonické dohody mezi ruským a tureckým prezidentem vyšetřovat vraždu velvyslance Karlova," oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Karlovovo tělo bude dnes přepraveno letecky do Moskvy a na letišti se bude před odletem konat podle mluvčí ruské ambasády smuteční obřad s "omezeným počtem účastníků".

Ankarský starosta Melih Gökçek v pondělí na twitteru spekuloval, že za útokem mohou být spojenci duchovního Fethullaha Gülena, jemuž Ankara připisuje letošní pokus o převrat. "Rozhodně tento hrozný teroristický čin odsuzuji. Žádný teroristický čin nelze ospravedlnit bez ohledu na pachatele a jejich motivy," stojí v Gülenově prohlášení.

Altintaş byl policista a v době útoku nebyl ve službě. Byl v obleku a do galerie se dostal i přesto, že bezpečnostní systém při kontrole odhalil zbraň. Ostraha ho pustila, když ukázal svůj policejní průkaz.

Témata:  Rusko atentát na ruského velvyslance v Ankaře Andrej Karlov

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy