Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsku došla trpělivost. Policisté rozehnali demonstranty od parlamentu

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Již pátým dnem pokračují v Polsku protivládní demonstrace. Policie dnes ráno vztyčila kovové bariéry kolem budovy parlamentu a vykázala od ní skupinu demonstrantů.

Demonstrace začaly v polské metropoli v pátek, kdy předseda dolní komory parlamentu oznámil plány na regulaci činnosti novinářů v parlamentu a opoziční poslanci zablokovali jednací sál.

Malá skupina nespokojenců od pátku demonstrovala před parlamentem vsedě a chystala se v protestu pokračovat i dnes. Policisté jim ale oznámili, že jejich akce je nezákonná, a v noci na dnešek je přemístili na druhou stranu ulice. Následně postavili kolem parlamentní budovy zátarasy.

Polský prezident Andrzej Duda v pondělí večer po schůzkách s předáky vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) oznámil, že PiS se zřekla návrhů na omezení práce novinářů v parlamentu.

Nyní je na tahu podle prezidenta menšinová opozice, která obsadila jednací sál dolní komory parlamentu, tedy Sejmu, a požaduje odvolání jejího předsedy.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:32

Gigant Gazprom vykázal za rok 2023 čistou ztrátu 629 miliard rublů

Ruský plynárenský gigant Gazprom skončil za loňský rok ve ztrátě ve výši 629 miliard rublů (tj. cca 160,1 miliardy korun). Přitom ještě v roce 2022 vykázal čistý zisk 1,2 bilionu rublů (cca 305,4 miliardy korun). Uvedl to server Kommersant.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy