Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico má jasno: Z útokem stojí muslimové. Na Slovensku je nechce

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava/Berlín/Moskva - Slovenský premiér Robert Fico označil pondělní masakr v Berlíně za útok proti kulturní identitě Evropy. Také obhajoval opatření, které Slovensko prosazovalo během migrační krize. Německu už kondoloval ruský prezident Vladimir Putin, atentát odsoudil budoucí prezident USA Donald Trump.

Podezřelým z činu je migrant, který v Německu získal status uprchlíka. Slovensko v reakci zpřísnilo bezpečnostní opatření, informace o bezprostředním ohrožení země pod Tatrami nicméně slovenské úřady nemají.

"Útok na lidi, kteří se setkávají na vánočních trzích a kteří se do jisté míry připravují na Vánoce, považuji za útok proti kulturní identitě Evropy. Musíme veřejnosti říci, že útoky, které probíhají, jsou i útoky proti evropské identitě," řekl dnes Fico novinářům.

Předseda slovenské vlády také obhajoval podání žaloby proti rozhodnutí většiny členských zemí EU o povinných kvótách na přerozdělování migrantů mezi státy evropské osmadvacítky. Fico zopakoval, že pokud bude předsedou slovenské vlády, nebude souhlasit s vytvořením ucelené muslimské komunity na Slovensku.

"Tento zločin proti mírumilovným civilistům je svým surovým cynismem šokující," napsal Putin v telegramu, který podle kremelské tiskové služby zaslal německé kancléřce Angele Merkelové a prezidentovi Joachimu Gauckovi. Útok podle agentury Reuters odsoudil i Trump. Ještě dřív než německá policie sdělila, kdo je za něj zodpovědný, spojil zločin s "islamistickými teroristy".

Témata:  Robert Fico Vladimír Putin

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy