reklama

Vraha ruského velvyslance identifikovaly bezpečnostní zdroje jako ankarského policistu, který byl právě mimo službu. Zatím není jasné, zda pachatel náležel k nějaké širší organizaci. K atentátu se nikdo dosud nepřihlásil.

Podle tvrzení tureckých médií po vraždě mimo jiné zazpíval v arabštině hymnu syrské organizace Fronta dobytí Sýrie, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida.

Tajné ověřují, zda útočník náležel k radikální skupině, která se dříve jmenovala An-Nusra. Hnutí zatím na svých sítích na atentát nereagovalo. Podle listu The Sun se k útoku přihlásil Islámský stát.

Vraždu však někteří považují za akt hrdinství, a překvapivě je mezi nimi i ukrajinský poslanec Vladislav Parasjuk. "Když je člověk odhodlán za cenu vlastního života přistoupit na mimořádná opatření kvůli pravdě, pak můžeme s jistotou říci, že je to hrdina," napsal na sociální síti Parasjuk.

K příspěvku přiložil fotografii střelce Mevluta Merta Altintase s pistolí v ruce poté, co zastřelil ruského diplomata. V komentářích následně dodal, že vrah Andreje Karlova je "hrdinou svého národa."