reklama

V té době už přepravní firma neměla kontakt s řidičem, jehož mrtvolu později nalezla policie v kabině. Polskému zpravodajskému webu money.pl to řekl zástupce dopravce, který analyzoval údaje z GPS kamionu.

Auto, které mělo být v pondělí odpoledne odstaveno a čekat na dnešní vykládku, nečekaně nastartovalo již v 15:44 SEČ, po chvíli však motor opět zhasl. Další pokus rozjet stroj přišel o více než hodinu později v 16:52 SEČ a motor pracoval do 17:37 SEČ, aniž by se kamion pohnul.

"Řidič nepouštěl motor kvůli tomu, aby se v kabině zahřál, k tomu slouží jiné systémy. Vypadá to, jako by se s tím autem někdo zkoušel naučit jezdit. Měl problémy s jeho uvedením do chodu," řekl webu zaměstnanec přepravní firmy Lukasz Wonsik.

K jízdě, při níž podle policie zahynulo nejméně 12 lidí, vyrazil vůz v 19:34 SEČ a na tržiště dorazil kolem 20:00 SEČ.

Polský řidič kamionu, kterým útočník v pondělí večer najel do vánočního trhu v Berlíně, byl ubodán a zastřelen v kabině vozu. Je tedy obětí, nikoli pachatelem. Češi zapalují u německé ambasády svíčky.

Polské televizní stanici TVN24 to dnes řekl Ariel Žurawski, vlastník dopravní firmy, které kamion patřil. Upřesnil, že německé úřady ho požádaly o identifikaci zabitého z fotografie. Mrtvým mužem je podle něj Lukasz Urban.

Podle německých médií nákladní vůz, který vjel na trh na náměstí Bretscheidplatz v západní části centra německé metropole, řídil muž, který do země přišel letos jako uprchlík z Pákistánu. Policie tohoto podezřelého zadržela, ale dnes odpoledne naznačila pochybnosti, že jde o skutečného pachatele.

Kamion použitý k pondělnímu útoku v Berlíně odjel 16. prosince z Itálie, napsala dnes agentura ANSA s odvoláním na dobře informované italské bezpečnostní zdroje, podle nichž ale mezi Itálií a zločinem v německé metropoli není žádná souvislost. Brennerským průsmykem vozidlo podle těchto zdrojů projel v pátek v 18:00.