Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katastrofa, která zabije až 7 milionů lidí? Horší než atomová bomba, je otázkou času, kdy nastaven, varují vědci

Irák
Irák
Foto: cabinet.gov.krd

Mosul - Svět ohrožují nejen války a atomové bomby, ale i zdánlivě takové "maličkosti", jako přehrady. Ta v iráckém Mosulu je doslova na pokraji zhroucení, a pokud se protrhne, obrovská masa vody může zabít až sedm milionů lidí.

Přehrada nacházející se poblíž iráckého Mosulu je v dezolátním stavu. Rozpadá se a pokud se okamžitě nezakročí, hrozí její destrukce. V takovém případě ale hrozí, že okolní města zaplaví až pětadvacetimetrové vlny, které postihnou zhruba sedm milionů lidí.

Pouhých sto minut po prolomení přehrady by podle portálu metro.co.uk zasáhla Mosul 25metrová vlna a o tři a půl dne později by zničila Bagdád vlna vysoká osm metrů. Města, vesnice a zemědělská půda podél 434 mil dlouhé řeky Tigris by byly podle vědeckého střediska Evropské komise zaplaveny a infrastruktura zničena.

Přehrada, která se nachází nedaleko míst, kde irácké síly v současnosti bojují s teroristickou organizací Islámský stát, prošla v posledních měsících několika opravami. Ty financuje Světová banka a na starosti je má italská firma Trevi. Stát však budou více než 280 milionů eur.

Ani to ale není spásné. Odborníci totiž varují, že opravy jsou pouze dočasné a lidé by se měli připravit na evakuaci. "Je to jen otázka času. Bude to horší, než shození atomové bomby na Irák," uvedl pro televizi Al-Džazíra Nadhir al-Ansari, profesor na technické univerzitě ve švédském Lulea.

Domnívá se, že katastrofa je nevyhnutelná a je jen otázkou času, kdy budou muset lidé nejlidnatější města v Iráku opustit. "Bez ohledu na to, kolik injektáže a oprav společnost udělá, může prodloužit životnost přehrady, ale to katastrofu jen oddálí," dodal.

Odborníci zvažují, že by místo oprav začali se stavbou úplně nové přehrady. Ani tak ale nedokáží zaručit, že to stihnou dříve, než se ta stará prolomí.

Témata:  Irák přehrady

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy