Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kněz, který zveřejnil zpronevěry ve Vatikánu, dostal od papeže milost

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Španělský kněz Lucio Ángel Vallejo Balda, který umožnil médiím přístup k důvěrným dokumentům o údajných miliardových zpronevěrách peněz pro chudé, dostal od papeže Františka milost. Kauza Vatileaks 2 byla v krátké době už druhým případem úniku citlivých informací z Vatikánu.

Vallejo Balda si od července odpykával 18 měsíců vězení. Papež ho omilostnil, protože si kněz odseděl již polovinu trestu.

Vallejo Balda působil ve zvláštní komisi, kterou František v létě 2013 zřídil za účelem prošetření účtů Vatikánu a předložení návrhů na reformu řízení vatikánských financí. Kněz byl zatčen loni v listopadu a před soudem přiznal, že italskému novináři umožnil přístup k tajným dokumentům z počítače hlavního vatikánského auditora.

Italští autoři Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi využili informace z dokumentů pro sepsání svých bestsellerů Avarizia (Chamtivost) a Via crucis (Křížová cesta). Podle Fittipaldiho zůstalo "za nehty" papežské kurie pro osobní potřeby jejích členů kolem 400 milionů eur (kolem 10,8 miliardy Kč).

Konkrétním a asi nejkřiklavějším případem je i to, že zatímco František se spokojil s 50 metry čtverečními soukromých pokojů, bývalý vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone tráví zbytek života v luxusním apartmánu o 700 metrech čtverečních.

V první aféře Vatileaks byl za předchozího papeže Benedikta XVI. v roce 2012 za vynesení důvěrných dokumentů odsouzen papežův komorník Paolo Gabriele. Také si měl odsedět 18 měsícům vězení, krátce po nástupu trestu jej ale Benedikt omilostnil.

Témata:  Vatikán Papež František

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy