Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedna z nejstarších nalezených koster v USA bude vrácena indiánům, schválil Obama

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Georgian National Museum

Washington - Dosluhující americký prezident Barack Obama schválil navrácení jední z nejstarších nalezených koster v USA indiánům. Ti vedli s vědci spor, zda kostra podstoupí další laboratorní testy, nebo bude rovnou pohřbena.

Kostra, které indiáni přezdívají The Ancient One (Pravěký) a je též známá jako Muž z Kennewicku, je podle expertů stará nejméně 8400 let. Byla nalezena na federálním pozemku na břehu řeky Columbie ve státě Washington v roce 1996. Loni vědci z Kodaňské univerzity potvrdili, že DNA kostry je příbuzná původním obyvatelům.

Na základě Obamova souhlasu americké ministerstvo obrany předá ostatky státnímu archeologickému centru, které je indianským kmenům vydá do 90 dnů.

O navrácení usilovalo hned několik indianských kmenů. Mezi nimi je i kmen Jakimů, který již více dvacet let žádá, aby kostra byla vrácena indiánům a mohla tak být pohřbena tradičním způsobem.

Témata:  Barack Obama kostry USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy