Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí v Polsku: Jednání vlády s opozicí skončilo fiaskem, Kaczyński pohrozil tresty

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Varšava - Šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński dnes uvedl, že kabinet nabízí opozici vstřícné kroky, které by měly vyřešit politickou krizi v zemi. Zároveň ale své konkurenty varoval, že i poslanci podléhají trestnímu právu.

Situace v Polsku je napjatá od minulého pátku, kdy skupina opozičních poslanců zablokovala jednací sál dolní komory parlamentu poté, co chtěla vláda omezit práci novinářů ve sněmovně. Polský prezident Andrzej Duda v pondělí večer po schůzkách s předáky vládní strany Právo a spravedlnost oznámil, že PiS se zřekla návrhů na omezení práce novinářů v parlamentu, což by podle něho rovněž mělo přispět k zažehnání krize.

"Chtěli bychom, aby šéf opozice... měl jisté pravomoci, dokonce bychom mohli mluvit o jistých privilegiích. Aby opozice měla rovněž jisté pravomoci v Sejmu, a to z toho důvodu, aby mohly být v klidu prezentovány prvky pozitivní kritiky či vyřčeny jiné názory," prohlásil podle televize TVN24 Kaczyński na dnešní tiskové konferenci.

Kaczyński, považovaný za nejmocnějšího politika v zemi, dnes kromě nabídky opozici rovněž pohrozil, že za některé činy mohou její poslanci nést trestní odpovědnost.

Bývalá premiérka Ewa Kopaczová z nejsilnější opoziční strany Občanská platforma (PO) označila vystoupení za další ukázku "pýchy a arogance" PiS. Šéf strany Moderní Ryszard Petru uvedl, že by místo dnešní nabídky očekával výzvu k přímému jednání s vedením PiS, k němuž zatím nedošlo.

Média nakloněná opozici zdůrazňují okolnosti dnešní tiskové konference, na níž Kaczyński zaujímal nejdůležitější místo a promluvil jako první, ačkoli se jí účastnila i premiérka Beata Szydlová a předsedové obou komor parlamentu. Došlo při ní navíc pouze na slova politiků, novinářům nebyly povoleny dotazy.

Témata:  Polsko Jaroslaw Kaczyński Beata Szydlová

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy