Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu jsou stovky nebezpečných islamistů, vláda usnadní nasazení videokamer

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německé úřady registrují 549 islamistů, kteří mohou představovat vážné nebezpečí, uvedl dnes mluvčí ministerstva vnitra Johannes Dimroth. Dvacet dalších takových extremistů je pravicových, pět levicových. Vláda Angely Merkelové dnes schválila návrh, který má usnadnit nasazení videokamer v autobusech, vlacích, nákupních centrech, sportovištích nebo na parkovištích.

Dimroth dnes na tiskové konferenci na otázku o potenciálně nebezpečných extremistech odpovídal v souvislosti s Tunisanem podezřelým z útoku na berlínský vánoční trh.

Ministr spravedlnosti Heiko Maas chce do budoucna rozšířit možnost sledovat odsouzené islamisty pomocí elektronických náramků. Příslušný návrh již předložil do připomínkového řízení. Elektronické sledování by podle něj mělo být možné v případech extremistických pachatelů odsouzených mimo jiné za terorismus nebo jeho podporu.

Už od roku 2011 je v Německu možné pomocí elektronických náramků sledovat pachatele sexuálních a násilných trestných činů, kteří byli odsouzeni alespoň ke třem letům vězení.

Na řadě míst přibudou kamery

V Německu musí nasazení kamer na veřejných místech povolit úřady na ochranu osobních údajů v jednotlivých spolkových zemích. Aby instalaci kamer povolovaly častěji, má jim novela zákona o ochraně osobních údajů, o níž rozhodne parlament, uložit povinnost "zvláště zohlednit" bezpečnostní potřeby.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére se pro větší počet kamer na veřejných místech vyslovil i v souvislosti s dvojicí letních teroristických útoků, nejde tedy o přímou reakci na pondělní útok na vánoční trh v Berlíně.

Spolkový kabinet schválil i další návrh z dílny jeho ministerstva, který má vést k většímu nasazení kamer na uniformách policistů nebo používání systémů, které automaticky rozpoznávají značky aut.

Další dnes schválený návrh stanoví, že úředníci a vojáci nesmějí mít během služby zahalený obličej. Výjimkou mohou být jen služební nebo zdravotní důvody. Návrh se týká především malého počtu muslimek, které si obličej zahalují.

Témata:  Německo bezpečnostní kamery de Thomas Maiziére

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy