Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo vypsalo odměnu: Za dopadení Tunisana nabízí 100.000 euro

Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Foto: RT

Berlín – Odměnu ve výši 100 tisíc eur, tedy asi 2,7 milionu korun, nabízí Německo za za informace, které povedou k dopadení Tunisana podezřelého z pondělního útoku kamionem na vánoční trh v Berlíně.

Po Tunisanovi, který je identifikován jako 24letý Anis Amri, tak Spolkový kriminální úřad (BKA) formálně zahájil veřejné pátrání.

V dokumentu se uvádí, že Amri je 178 centimetrů vysoký a váží 75 kilogramů. Oči má hnědé a vlasy černé. 

Hier noch das vollständige ????Fahndungsplakat nach Anis #Amri #breitscheidplatz #GBA @bka pic.twitter.com/B4vvJQrrXQ

— BMJV (@BMJV_Bund) 21. prosince 2016

 

Prokuratura zároveň varuje, že podezřelý může být ozbrojen a nebezpečný.

Amriho letos německé úřady sledovaly, podle Reuters ho podezřívaly z přípravy loupeže, při které chtěl získat peníze na nákup automatické zbraně k možnému útoku. Nejmenovaný zdroj potvrdil obdobné informace deníku Bild, dodal, že sledování bylo pro nedostatek důkazů zastaveno.

Tuniská policie mezitím podle místního listu Aš-Šurúk vyslechla Amriho rodinu. Ta vypověděla, že s ním nebyla v pravidelném kontaktu od doby, co vlast na konci roku 2010 během protivládních nepokojů opustil. Aš-Šurúk uvedl, že Amriho příbuzní žijí v chudých poměrech v severní provincii Kajruván, která je považována za salafistickou baštu.

Cizinec, který je podezřelý z pondělního vražedného útoku v Berlíně, žil od února v německé metropoli, nedávno ale krátce navštívil Severní Porýní-Vestfálsko. Na tiskové konferenci v Düsseldorfu to dnes prohlásil ministr vnitra této západní spolkové země Ralf Jäger.

O Tunisanovi také řekl, že očividně používal vícero identit a že byl vysoce mobilní, neboť se často pohyboval po celém Německu.

Témata:  Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy