Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko se bojí silvestrovských útoků. Ženy dostanou zařízení, které je má před násilníky ochránit

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň – Nechtěným symbolem loňského Silvestra v Německu se staly sexuální útoky migrantů. Policie v Kolíně nad Rýnem, kde došlo k nejvíce napadením, už připravuje bezpečnostní opatření. A preventivní kroky podniká také sousední Rakousko.

Rakouská policie bude na Silvestra mezi občany, a především občanky, distribuovat 6000 kapesních alarmů s cílem zabránit incidentům, jako byly hromadné sexuální útoky v sousedním Německu. Informovalo o tom v úterý tamní ministerstvo vnitra.

„Je to národní kampaň zaměřená především na ženy na Silvestra," cituje mluvčího ministerstva Karl-Heinze Grundboecka agentura AFP. Vysvětlil, že pokud bude alarm aktivován, bude vydávat pronikavý zvuk, který by měl potenciální agresory zahnat.

Ministerstvo již také oznámilo, že také posílí bezpečnost na veřejných akcích po smrtícím útoku na vánočním trhu v Berlíně, ke kterému došlo v pondělí večer.

Na oslavy konce letošního roku by se do Vídně podle úřadů mělo sjet několik set tisíc návštěvníků, kteří se z větší části zúčastní akcí v centru města. I proto policie nechce situaci podcenit.

Alarmy v ceně 3,5 eura budou rozdávány zdarma, podle policejního mluvčího si je budou moci účastníci a především účastnice oslav vyzvednout přímo na cestě na oslavy.

Nejvíce incidentů bylo loni nahlášeno právě v Kolíně nad Rýnem, problémy se ale nevyhnuly i dalším městům. Podobné zločiny se staly třeba v Hamburku, Stuttgartu, Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem a také ve Švédsku, Finsku, Rakousku či Švýcarsku. Podle svědků byli útočníci z Kolína mladíci „severoafrického a arabského vzhledu".

Témata:  Rakousko sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy