Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá krajní pravice mezi lidmi přiživuje nenávist a terorismus, burcuje politický analytik

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Útok v Berlíně nám ukazuje, že také Německo je zranitelné, konstatuje německý politický analytik, publicista a komentátor Roland Nelles v komentáři pro server Der Spiegel. Podle jeho názoru je proto ještě důležitější než kdy dříve, aby Němci zůstali klidní.

Racionalita není popírání

Nejméně dvanáct lidí zemřelo a mnoho dalších utrpělo zranění, to vše krátce před vánoci, bilancuje Nelles. Připomíná, že šlo o osoby, které si chtěly jen užít příjemný večer ve městě, odpočinout si od shonu a spěchu denního života, dát si sklenici svařeného vína a popovídat si s přáteli či příbuznými.  

"Je vždy těžké vyjádřit se k utrpení, které lidé dokážou přivodit jiným, zcela nevinným lidem," pokračuje komentátor. Podotýká, že to platí nejen o aktuální situaci v Berlíně, ale též v Aleppu či o předchozích teroristických útocích v Nice a Orlandu.

Útoky nicméně stále přicházejí a nepáchají je jen takzvaní vlci samotáři, ale také skupiny, které údajně bojují za vyšší cíle, případně jedinci zabíjející z pomsty, čirého potěšení nebo náboženského fanatismu, podotýká analytik.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

Útok na poklidný vánoční trh v Berlíně poskytuje šokující demonstraci toho, jak zranitelným se Německo stalo, přiznává Nelles. Nabádá, že navzdory tomu je nutné zachovat klid. "Musíme zůstat klidní a racionální, ačkoliv je to obtížné," apeluje v komentáři.

Jednat racionálně podle analytika znamená zamezit pokračujícímu nárůstu nenávisti a nedůvěry mezi Němci, cizinci a muslimy, Západem, Jihem či Východem. Hysterie, xenofobie či slepé odsuzování nikomu nepomůže, ani nedokáže vyřešit jakýkoliv problém, zdůrazňuje Nelles.    

"Jednat racionálně neznamená něco zlehčovat či popírat," podotýká komentátor. Připouští, že pachatel berlínského útoku mohl přijít do Německa mezi uprchlíky, což by znamenalo problém.

Právě z tohoto důvodu je však potřeba řešit a minimalizovat bezpečnostní díry, které vznikly příchodem velkého množství migrantů do Německa, deklaruje Nelles. Nabádá k identifikaci a analýze chyb, což by měla učinit německá spolková vláda, parlament a bezpečnostní orgány.

Nenávist vede k nenávisti

Racionální jednání dále znamená uvědomit si vlastní sílu, míní publicista. Konstatuje, že Německo jen možná představuje terč pro teroristy, ale také silnou demokracii s fungujícími vládními institucemi. "Dlouho panoval strach, že k takovému útoku může dojít. Není možná stoprocentní ochrana proti terorismu," dodává Nelles.   

Skutečností podle politologa zůstává, že bezpečnostní orgány mnoho jiných útoků zmařily a všemi zákonnými prostředky pronásledují teroristy a jejich stoupence nejen v Německu, ale také v zahraničí. Německo má ve svém trestním zákoníku mimo jiné paragraf 129, který explicitně umožňuje protiteroristická opatření, připomíná komentátor.  

Země má k dispozici mnoho nástrojů, které ji v boji s terorismem pomáhají, vysvětluje Nelles. Zmiňuje Německou protiextremistickou agenturu, Úřad pro ochranu ústavy, špičkové kriminální vyšetřovatele a žalobce, stejně jako vynikající policejní speciální jednotky.

"Jednat racionálně znamená stát v cestě kazatelům nenávisti," pokračuje komentátor. Deklaruje, že ti, kdo se snaží využít současné situace - především cynikové jako příslušníci německé populistické krajní pravice sdružení v Alternativě pro Německo - a mezi lidmi přiživují nenávist, sami pomáhají živit terorismus.

Cílem uvedených lidí je podle Nellese rozdělovat a znepokojovat společnost a evokovat střet kultur. "Cílem jejich nenávisti je neustále podněcovat novou nenávist," kritizuje politolog. Deklaruje, že tato cesta však může skončit pouze kalamitou, a proto je třeba zajistit, že se po ní německá společnost nevydá.  

Témata:  Německo terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy