Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důsledky atentátu na ruského velvyslance? Putin prozradil podrobnosti

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin a řada dalších státníků vyvrací spekulace ohledně zastřelení ruského velvyslance Andreje Karlova v Turecku, ke kterému došlo v pondělí večer. Prezident například vysvětlil, proč Karlov neměl u sebe ochranku.

Putin prozradil, že bezpečí diplomatů je zajištěno pouze na území velvyslanectví. Vysvětlil tak, proč neměl ruský velvyslanec v době útoku poblíž ochranku. 

"Existuje pravidlo, podle kterého ochranka působí pouze na území velvyslanectví. Za zdi nikdo se zbraněmi nevychází. Nejde ale jen o Turecko, je tomu tak ve většině zemí," vysvětlil Putin podle ruských médií během schůze s představiteli obou komor ruského parlamentu.

K útoku se vyjádřil také mluvčí hlavy státu Dmitrij Peskov, který připomněl, že Vladimir Putin "ostře odsoudil tuto provokaci." "Kvalifikoval ji jako teroristický čin, jako lidskou tragédii, proto to pro prezidenta byla emočně velmi těžká zpráva," uvedl pro televizní kanál MIR.

I podle něj je útok na velvyslance fakticky útokem na celé Rusko. "Přesto jasně vyjádřil své odhodlání, aby se zabránilo tomu, že by tato provokace dosáhla svého cíle. A samozřejmě velmi soucítí a vyjadřuje soustrast rodině a přátelům velvyslance," řekl o Putinovi Peskov.

Mevlüt Mert Altintaş (22) v centru moderního umění vypálil 11 ran, z nichž devět velvyslance zasáhlo. Altintaş si v práci vzal na pondělí volno a najal si hotelový pokoj nedaleko galerie. Karlov tam zahajoval výstavu fotografií a Altintaş, oblečen v civilním obleku, se dovnitř dostal po předložení policejního průkazu.

Útočník se narodil v roce 1994 a v mládí se aktivizoval ve straně prezidenta Erdogana AKP. Je také spojován s teroristickou organizací Al-Nusra, odnoží Al-Káidy. Starosta Gökçek na svém oficiálním účtu na Twitteru spekuloval o úvahách, že není vyloučeno napojení útočníka na skupinu Fethullaha Gülena, který je obviňován z červencového převratu s cílem svrhnout tureckého prezidenta Erdogana.

Témata:  Vladimír Putin atentát na ruského velvyslance v Ankaře

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy