Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie plánuje velké přesídlování. Chce přijmout 23 tisíc dětí

Britský premiér David Cameron
Britský premiér David Cameron
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn – Velká Británie - především její premiér David Cameron byl na začátku tohoto roku označován za „bezcitného“, když odmítl do země vpustil asi 3 tisícovky dětí, které bez doprovodu žijí v evropských uprchlických táborech. Jak se ale zdá, teď změnil názor.

Cameron tehdy argumentoval tím, že by toto rozhodnutí bylo jako „magnet" pro další lidi, kteří by se vydali na nebezpečnou cestu přes moře do Evropy.

Britská vláda ale od té doby, zřejmě změnila názor. Z Londýna teď naopak přichází informace, že se připravuje „největší program na přesídlení na světě". Týkat by se měl dětí ze Středního východu a severní Afriky.

Velká Británie tak podle stanice Sky News přijme tisíce syrských dětských uprchlíků, kteří jsou „v ohrožení". Uvedlo to tamní ministerstvo vnitra. V rámci původních plánů měla země přijmout 20 tisíc dětí, které už žijí v Evropě. K nim nově přibudou další tři tisícovky malých uprchlíků přímo z táborů na Blízkém východě.

Všechny děti by se do Británie měly v rámci programu dostat do roku 2020, uvedla vláda s tím, že jde o „největší přesídlovací program na světě" pro děti se severní Afriky a Blízkého východu.

„Vláda Velké Británie se zavazuje k poskytnutí pomoci a lepších životních podmínek zranitelným dětem, které jsou neoprávněně ovlivněny pokračující uprchlickou krizí," uvedl k tomu ministr pro imigraci James Brokenshire.

„Vždycky jsme dávali jasně najevo, že pro drtivou většinu dětí je lepší, když zůstane v hostitelských zemích v jejich regionu, protože se tak mohou opět setkat se svými rodinami. Nicméně existují výjimečné okolnosti, kdy je v zájmu dítěte, aby bylo přesídleno do Británie," dodal.

Zástupkyně labouristů Yvette Cooperová však poukazuje, že vláda v podstatě neřekla nic nového. „Stejné oznámení vláda učinila již v lednu. Toto nezahrnuje nic nového, co by pomohlo tisícům dětských uprchlíků v Evropě. Ti jsou ohroženi kvůli obchodování s lidmi, sexuálnímu vykořisťování a zneužívání," uvedla.

Vláda bude při přesidlování spolupracovat s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Zástupce UHNCR ve Velké Británii tento projekt vítá, je podle něj v nejlepším zájmu většiny dětských uprchlíků.

Anne Longfieldová, Dětská komisařka pro Anglii, dodala: „Ve Velké Británii jim bude poskytnuta zásadní ochrana a podpora, kterou potřebují. Ostatní země v Evropě také musí splnit své morální a právní závazky týkající se dětských migrantů". To podle ní zahrnuje nejen to, že se o ně země postará, ale také že jim pomůže setkal se opět s jejich blízkými.

Témata:  Velká Británie David Cameron uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy