Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS spáchal na severu Iráku trojitý atentát, 23 mrtvých

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Při atentátu dnes zemřelo v severním Iráku 23 lidí, k teroristickým akcím se přihlásil Islámský stát. Mezi 23 oběťmi je 15 civilistů, uvedla irácká armáda.

Při simultánním útoku spáchaném s pomocí výbušnin a tří automobilů zemřelo na tržišti v Kukdžalí 15 civilistů a osm policistů, uvedlo irácké koordinační centrum pro boj proti IS.

Kukdžalí je Kurdy obývaná vesnice východně od Mosulu. Patří do širší mosulské aglomerace a na jejím osvobození se podílely oddíly kurdských pešmergů.

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

IS byl už poražen v okolí na východě a jihu od města. Islamisté o ztracená území neustále bojují a ostřelují je, zraněny tak již byly desítky tamních obyvatel.

Témata:  Islámský stát Irák teroristické útoky v Iráku

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy