reklama

Polský obrat zpět

Polsko, které bývalo modelem pro přechod od komunismu k demokracii, podle úvodníku provádí ostrý obrat zpět. Reformy zaváděné nacionalistickou pravicovou stranou Právo a spravedlnost, která má od října 2015 většinu v parlamentu, posilují vliv výkonné moci na zpravodajská média, státní prokuraturu i nevládní organizace a podkopává nezávislost ústavního soudu, varuje New York Times.

"Naposledy vláda zasáhla proti veřejným shromážděním," konstatuje prestižní server. Připomíná, že do ulic se vydaly protestovat stovky tisíc Poláků, což vedlo ke vzniku politické krize, přičemž opoziční zákonodárci obsadili parlamentní komory, zatímco vláda dočasně zakázala médiím informovat o napětí v budově.      

Ústavní soud, který rozhoduje o ústavnosti zákonů a vládních kroků, byl pak od počátku primárním cílem Práva a spravedlnosti a jejího vůdce Jaroslawa Kaczyńského, tvrdí vlivný deník. Podotýká, že tento politik sice formálně nezastává žádný úřad, ale drží reálnou moc v zemi.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.     

Kaczyński ostatně nazval ústavní soud "baštou všeho, co je na Polsku špatné", přičemž důvodem byla skutečnost, že instituce brání tomu, co politik považuje za lidovou vůli, kterou údajně formuluje a vyjadřuje on a jeho strana, poukazuje New York Times. Dodává, že poslední vládní útok na ústavní soud představuje série zákonů, která má oslabit jeho dozorčí roli.    

"Takové pohrdání vládou práva a základními občanskými právy přitahuje znepokojivou kritiku nejen od (soudce) Rzeplinského a dalších polských demokratů, včetně Lecha Walesy, hrdiny polského protikomunistického hnutí z 80. let," píše úvodník. Doplňuje, že kriticky vystupuje i Evropská komise, Rada Evropy a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.  

Duch diktatur je stále aktuálnější

Ve středu tak Evropská komise, výkonný orgán Evropské unie, nařídila Polsku odvolat změny pro fungování ústavního soudu a stručně zmínila i možnost zavedení kárných sankcí, podotýká New York Times.  

Nic z toho však nezastavilo Jaroslawa Kaczyńského, který byl poprvé u moci před desetiletím spolu se svým dvojčetem Lechem, který zahynul při nehodě letounu v Rusku v roce 2010, připomíná americký server. Konstatuje, že Kaczyński nadále prosazuje svůj nacionalistický program.  

"Jak Walesa poznamenal, autoritářství je vážnou hrozbou pro demokracii nejen v Polsku," píše New York Times. Odkazuje na populistické politiky z obou krajních pólů politického spektra, kteří zažívají velký vzestup v Evropě i ve Spojených státech, přičemž těží z šířícího se pocitu odcizení, přetržení pout lidí s vládnoucí elitou a antiglobalistických a protiimigrantských názorů.  

Téměř v každém případě, bez ohledu na jejich specifické cíle, populističtí politici tvrdí, že reprezentují vůli lidu, a proto věří, že jsou zmocněni tvrdě postupovat vůči každé osobě, instituci či zákonu, který jim stojí v cestě, poukazuje newyorský deník.

"Takové myšlení vedlo k hrozivým diktaturám dvacátého století," deklaruje prestižní server. Dodává, že tato skutečnost je každým dnem aktuálnější.