Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS plánuje další útoky? USA vydaly varování před cestami do Jordánska

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington/Ammán - Americká diplomacie vydala varování pro cesty do Jordánska. Islámský stát (IS) a jeho stoupenci údajně po nedávných útocích v blízkovýchodní zemi "plánují další údery". Upozornění před cestami do Jordánská je též na webu českého ministerstva zahraničí.

"Teroristické a extremistické organizace vyjádřily svou touhu páchat další útoky proti americkým občanům a občanům západních zemí v Jordánsku," uvedla americká diplomacie.

"Během uplynulého roku jordánské úřady informovaly velvyslanectví USA o několika zmařených teroristických útocích proti Američanům a občanům Západu," dodalo ministerstvo zahraničí USA.

Podle BBC ministerstvo zahraničí USA vydalo podobné varování pro americké občany v Egyptě.

Z důvodu nadále trvajících bojů v Sýrii a Iráku a zvýšeným bezpečnostním opatřením v blízkosti jordánsko–syrské a jordánsko–irácké hranice MZV ČR doporučuje občanům cestujícím do Jordánska nebo pobývajícím na jeho území zcela upustit od návštěv oblastí v blízkosti syrských a iráckých hranic.

V souvislosti s možnými demonstracemi či občasnými nepokoji na území Jordánska MZV ČR dále doporučuje dbát zvýšené opatrnosti a vyhýbat se všem demonstracím a politickým shromážděním. Tyto aktivity se často, ale nikoliv výhradně, odehrávají v centrech měst po páteční polední motlitbě.

Témata:  USA Jordánsko Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy