Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polské Vánoce: Opozice dále protestuje, poslanec dorazil do parlamentu s kufrem plným jídla

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polská opozice protestuje proti krokům konzervativní vlády Beaty Szydlové také o Vánocích. Zákonodárci se budou v parlamentu různě střídat, plánují tam zůstat až do dalšího zasedání 11. ledna.

Podle opozice porušuje současná vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) demokratické principy. Do ulic polských měst již kvůli tomu v uplynulých týdnech vyšly desítky tisíc lidí a ke kritice se připojil i Brusel.

Po loňském vítězství ve volbách, díky němuž získala většinu v obou parlamentních komorách, se vládnoucí strana PiS snaží dostat pod kontrolu nejdůležitější instituce v zemi, včetně ústavního soudu. Rovněž se objevily snahy o omezení svobody médií.

Zatímco většina polských poslanců tráví Vánoce doma, zákonodárce Michal Stasiński naopak dorazil v pátek i s kufrem do budovy parlamentu. "Nesouhlasím s tím, co dělají, a proto jsem se rozhodl strávit Vánoce tady," uvedl poslanec Stasiński, který bude na svátky v zasedací místnosti parlamentu vybaven jídlem od své rodiny.

Polský prezident Andrzej Duda v úterý jmenoval soudkyni Julii Przylembskou prozatímní předsedkyní ústavního soudu. Przylembská má dočasně nahradit ve funkci dosavadního předsedu ústavního soudu Andrzeje Rzeplińského, jehož mandát vypršel.

Vláda jmenování prozatímní předsedkyně soudu označuje za výjimečné opatření, které má umožnit volbu nového předsedy. Experti ale upozorňují, že tento krok je v rozporu s ústavou. Podle ní má totiž úlohu prozatímního předsedy převzít místopředseda ústavního soudu.

Evropská komise poslala ve středu Polsku nová doporučení týkající se právního státu v zemi. Varšava dostala dva měsíce na to, aby zareagovala. Komise ve středu posuzovala vývoj, který v Polsku nastal od předcházejících doporučení, která byla poslaná 27. července a která v říjnu ve Varšavě vláda premiérky Beaty Szydlové také odmítla.

"V návaznosti na jmenování nové předsedkyně ústavního soudu prezidentem ze dne 21. prosince se domníváme, že politický spor týkající se soudu skončil," uvedlo polské ministerstvo zahraničí v prohlášení. "Doufáme, že od této chvíle všechny činnosti ústavního soudu budou v souladu s platnými zákony. Vzhledem k těmto novým okolnostem považujeme o to více za neopodstatněné, že (Evropská) komise trvá na své (dosavadní) zprávě o systémovém ohrožení právního státu v Polsku," uvádí se v prohlášení.

Mluvčí polské vlády Rafal Bochenek již ve středu řekl, že "Polsko už nemá žádný problém s ústavním soudem" a že "nevidí žádný důvod, proč se tomu Evropská komise věnuje", uvedla agentura AFP.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy