Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Profil rekruta IS? Nový studie odhaluje znepokojivé informace

Islámský stát se pochlubil devastací starověkého města Nimrúd v Iráku
Islámský stát se pochlubil devastací starověkého města Nimrúd v Iráku
Foto: Reprofoto YouTube

New York - IS nepřitahuje nejenom chudé a opuštěné, ale i vysoce vzdělané a perspektivní. Inženýři, právníci a počítačoví technici z přicházejí do IS z 50 různých zemí, ukázala zpráva z Centra pro boj s terorismem (Combating Terrorism Center) newyorské U.S. Military Academy, nazvaná „Předtím a teď: Srovnání proudu zahraničních bojovníků do AQI a Islámského státu (Then and Now: Comparing the Flow of Foreign Fighters to AQI and the Islamic State).” Rozmanitost rekrutů odhaluje efektivitu propracované propagandistické mašinérie IS, shrnuje výsledky studie Washington Times.

Studie zkoumala osobní záznamy rekrutů Islámského státu a výsledky porovnala s jeho předchůdcem, iráckou pobočkou al-Káidy (al Qaeda in Iraq - AQI), v jejímž čele taktéž stál al-Baghdadi. Ukazuje se, že IS získal větší počet bojovníků z vícera zemí než AQI. Důvodem je zřejmě odlišná struktura obou organizací. Zatímco IS je soustředěn na rozsáhlém území v Iráku a Sýrii, AQI je méně atraktivní organizace, rozdělená na jednotlivé buňky. AQI též požaduje po svých přívržencích, aby podepsali smlouvy zavazující je ke spáchání sebevražedného útoku. IS je v tomto ohledu „benevolentnější" a nechává na svých příznivcích, aby si sami vybrali oblast, ve které chtějí explodovat.

Bojovníci AQI přicházejí výlučně z Blízkého východu a severní Afriky, jen malý počet je z Evropy. IS naproti tomu přitahuje stoupence z celého světa, např. 126 osob z Francie, 210 z Ruska nebo 163 z Číny (naproti tomu AQI nemá žádného bojovníka z Číny). Velkolepý sen al-Baghadiho o vybudování samostatného a mocného státu řízeného islámskými zákony přitahuje velký počet rozmanitých profesionálů, kteří chtějí svými znalostmi přispět k uskutečnění této vize. Zpráva hovoří o 629 byznysmenech, 76 policistech nebo vojácích, 103 kvalifikovaných bílých límečcích zahrnujících právníky a inženýry, 69 expertech na informační technologie a 28 profesionálech z oblasti médií.

Zvláště poslední sekce odborníků je pro úspěch IS klíčová. Prostřednictvím detailně popracované a široce účinné propagandy na sociálních sítí se IS reprezentuje jako jediný a pravý stát založený na islámských pravidlech, opravdový chalífát předurčený dobýt celý svět. „Islámský stát se zamlouvá ideologům, a tato skupina zahrnuje některé velmi chytré a kvalifikované lidi," říká Robert Maginnisovy, vysloužilý armádní důstojník a expert na terorismus. „Představte si středoškolského geeka, který byl machr na vědu, ale tíhl k poněkud ujetým ideám. To je stejný výsledek pro ty, kteří přijali salafistickou ortodoxii IS a zvláště islámské prorocké přesvědčení, že chalífát podobný IS ohlašuje konec světa a návrat islámského Mahdího (Mahdí je v lidovém islámu spasitel přicházející na konci časů – poznámka redakce)."

Sociální rozmanitost příchozích je jedním z faktorů, který komplikuje západním vojenským a zpravodajským službám a organizacím určit profil pravděpodobného rekruta, a tím snižuje možnosti účinné protiteroristické akce. Situaci též komplikuje široká síť vstupních bodů, kudy se mohou příchozí dostat do Sýrie. Zpráva odhaluje minimálně sedm takovýchto vstupních bodů, kde lze překročit hranice.

Největší počet nových rekrutů podle zprávy přichází z následujících měst: Rijád (Saudská Arábie), Benghází (Libye), Moskva a Paříž. Jako překvapující zjištění zpráva hodnotí vysoký počet Tunisanů, který se přidávají k IS. Tunisko, rodiště takzvaného „Arabského jara" a země, které zabránilo občanské válce, se stalo největším přispěvatele IS na jednoho obyvatele. Studie tento fakt přičítá náboženskému vakuu, které nastalo po pádu režimu a který vyplnily radikální náboženské skupiny. Nezanedbatelným faktorem je též tíživá socio-ekonomická situace mnohých mladých Tunisanů.

Témata:  Islámský stát Al-Káida terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy