Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská královna Alžběta II. zrušila účast na mši, zotavuje se z nachlazení

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Britská královna Alžběta II. se poprvé po 30 letech neúčastní tradiční vánoční mše, důvodem je rekonvalescence po silném nachlazení.

Královna, která je v současnosti nejdéle panujícím monarchou na světě, tráví Vánoce s dalšími členy rodiny ve venkovské rezidenci v Sandringhamu v hrabství Norfolk na východě Anglie. Tam se také pravidelně účastní mše v místním kostele.

Letos královna s manželem odcestovali do Sandringhamu se zpožděním, protože oba se potýkají s nachlazením. Místo aby jeli vlakem, letěli vrtulníkem. Dnes královský palác uvedl, že se Alžběta II. stále zotavuje z nachlazení a na mši nepřijde.

Svoje tradiční vánoční poselství, které bude dnes od 16:00 SEČ vysílat řada televizí, plánuje královna věnovat "obyčejným lidem, kteří dělají neobyčejné věci". Dle BBC News bude Alžběta II. mluvit o dobrovolnících, pečovatelích, komunitních pracovnících či dobrých sousedech, kteří jsou "neopěvovanými hrdiny, jejichž tichá oddanost práci je činí mimořádnými".

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy