Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování berlínského útoku pokračuje: Řada otázek stále nebyla zodpovězena

Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016).
Foto: RT

Berlín - Strůjce teroristického útoku v Berlíně Anis Amri (24) byl sice zastřelen, vyšetřování tím ale zdaleka nekončí. Německá policie se zaměřila na to, zda Tunisan neměl komplice. Objasnit se zatím zcela nedaří ani to, jak se atentátník dostal na útěku až do Itálie.

V souvislosti s útokem byli zatím zadrženi v sobotu tři lidé v Tunisku. Podle tamní vlády byli součástí "teroristické buňky".

V tuniské metropoli se v této souvislosti v sobotu konaly demonstrace proti terorismu a proti vracení údajných extremistů z Evropy do této severoafrické země. Právě z Tuniska ale odešlo po svržení autoritářského prezidenta Zína bin Alího v lednu 2011 nejvíce radikálů do Sýrie, Iráku či Libye, aby tam bojovalo v řadách IS, nebo teroristické organizace Al-Káída. Podle DPA jich za šest let bylo asi šest až sedm tisíc.

Francouzská média o víkendu přinesla informaci, že Amri se do Itálie dostal vlakem přes Lyon a Chambéry. Ve čtvrtek si v Lyonu koupil jízdenku do Itálie, napsal list Journal du Dimanche s odvoláním na vysoce postavený zdroj z francouzského ministerstva vnitra. U Amriho byla nalezena jízdenka ze Chambéry, kde přestoupil na vysokorychlostní soupravu.

V Chambéry byl ve čtvrtek na návštěvě i francouzský prezident François Hollande, který tam otevíral nemocnici. Podle rozhlasu Europe 1 bylo proto méně policistů na nádraží, protože se soustředili na ochranu prezidenta. Jak se dostal Amri do Lyonu, zatím není známo.

Vánoční trh na náměstí Breitscheidplatz v Berlíně kamerami monitorován nebyl. Levicí ovládané vedení Berlína bylo zatím proti většímu umístění kamer na veřejnost. Spolkový ministr Thomas de Maizière (CDU) ale v posledním vydání nedělníku Bild am Sonntag vyzval vedení Berlína, aby svůj postoj přehodnotilo.

Agentura DPA dnes přinesla také výsledky průzkumu veřejného mínění, který pro ni udělal institut YouGov a z něhož vyplývá, že asi tři čtvrtiny Němců si po pondělním útoku přejí zvýšení bezpečnostních opatření.

Témata:  Německo teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy