Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký velvyslanec v Izraeli musel vysvětlit hlasování o rezoluci OSN

Izrael, demonstrace
Izrael, demonstrace
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Velvyslanec USA v Izraeli Daniel Shapiro musel premiérovi Benjaminu Netanjahuovi vysvětlovat, proč se Spojené státy v Radě bezpečnosti OSN zdržely při hlasování o rezoluci, která požaduje po židovském státu, aby přestal s výstavbou osad na okupovaných palestinských územích.

Rezoluce v RB OSN prošla díky nepoužití amerického práva veta. Je to poprvé od roku 1979, co Washington nepodpořil Izrael v této otázce.

V sobotu Izrael oznámil, že se rezoluci nepodřídí. Netanjahu označil dokument za "neobjektivní a hanebný" a prohlásil, že Izrael přehodnotí své vztahy s OSN, včetně přítomnosti zástupců této instituce v Izraeli.

Na ministerstvo zahraničí v Jeruzalémě se měli v průběhu neděle dostavit ambasadoři z deseti zemí RB OSN, které hlasovaly pro rezoluci a mají v Izraeli velvyslanectví - tedy Británie, Číny, Ruska, Francie, Egypta, Japonska, Uruguaye, Španělska, Ukrajiny a Nového Zélandu.

Neděle je v Izraeli běžným pracovním dnem, ale většina ambasád je zavřená a předvolání velvyslanců na Boží hod vánoční je krajně neobvyklé, podotkla agentura Reuters.

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy