Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gepardům hrozí vyhynutí, varuje studie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Studie londýnské zoologické společnosti varuje varuje, že geardům hrozí vyhynutí. Tyto nejrychlejší kočkovité šelmy na světě žijí už jen v Africe a Íránu a jejich počet je odhadován na pouhých 7100 jedinců.

"Vzhledem k velmi plaché povaze téhle nepolapitelné kočky bylo složité nasbírat nějaká tvrdá data, kvůli čemuž byla tato hrozící situace nedoceňována," řekla Sarah Durantová, vedoucí studie.

Navrhuje přesunout gepardy z kategorie zranitelných do skupiny přímo ohrožených druhů a zpřísnit jejich ochranu.

Aktuální odhad dospěl ke zmíněnému počtu, z něhož více než polovina šelem žije v jediném společenství pohybujícím se na území šesti jihoafrických států. Mimo Afriku přežívá pouze méně než 50 gepardů v Íránu.

Podle vědců mají gepardí jedinci velmi široká teritoria svého pohybu, která většinou překračují chráněná území a kvůli tomu poměrně často přicházejí do kontaktu s lidmi. Bývají ilegálně loveni, neboť jejích kožešiny jsou velmi žádány. Na černém trhu se obchoduje i s jejich mláďaty, která bývají nabízena až za 10 tisíc dolarů.

Témata:  zvířata příroda Afrika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy