Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřovatelé našli černou skříňku se záznamy o letu Tu-154 s Alexandrovci

Letecká nehoda, ilustrační foto
Letecká nehoda, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Vyšetřovatelé našli první skříňku se záznamy o letu armádního stroje TU-154, který se v neděli zřítil do Černého moře. Nikdo z 92 lidí na palubě neštěstí nepřežil.

Armádní letadlo přepravovalo několik desítek členů pěveckého souboru Alexandrovci, kteří měli v Sýrii vystoupit pro vojáky nasazené v tamních bojích.

Nalezená skříňka je v dobrém stavu a obsahuje záznam o letu, což by mělo pomoci objasnit příčinu nehody. Skříňka, která byla vyzvednuta z hloubky 17 metrů, bude co nejrychleji zaslána do Moskvy, kde budou údaje analyzovat odborníci ministerstva obrany.

Ministerstvo obrany oznámilo, že v hloubce asi 30 metrů se našlo dalších pět kusů havarovaného stroje. Podle agentury Reuters pátrací týmy už určily polohu i další záznamové skříňky, která je ale zatím stále ve vodě.

Podle ruských agentur, které citovaly bezpečnostní zdroje, je provoz strojů typu Tu-154 pozastaven.

Příčinou nehody patrně nebyl teroristický útok. Vyšetřovatelé se kloní k hypotéze, že za pádem stroje byla chyba pilota nebo technická závada.

Agentura AP uvedla, že ačkoli se Rusko snaží umlčet spekulace o bombě na palubě nebo zásahu raketou, odborníci na letectví uvádějí, že to, že pilot nehlásil žádný technický problém a také velká plocha, na níž se nacházejí těla a trosky, hovoří pro možnost výbuchu na palubě.

Témata:  Rusko zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci letecké nehody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy