Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize ve Venezuele: Opozice má vlády plné zuby, Maduro dostal ultimátum

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Lídr venezuelské opozice Jesús Torrealba vznesl v pondělí pořadavek směrem k vládě socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Jednání nezačnou, dokud kabinet nepodnikne dříve dohodnuté vstřícné kroky.

Politická krize ve Venezuele trvá již mnoho měsíců. Koalice opozičních stran MUD má sice od ledna většinu v parlamentu, práci poslanců ale blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi.

"Vysmívají se venezuelskému lidu i mezinárodnímu společenství," prohlásil v pondělí Torrealba na adresu vlády kritizované za katastrofální ekonomickou situaci země.

Jednání mezi venezuelskou vládou a opozicí, které zprostředkovává Vatikán a organizace Unasur, začala koncem října. Podle tehdejšího oznámení byly vytyčeny čtyři okruhy rozhovorů. První z nich je respektování ústavního pořádku, druhým jsou lidská práva a odškodnění obětí politických represí, třetím ekonomická krize a čtvrtým volební kalendář.

Opozice tvrdí, že vláda použila zahájení rozhovorů jen jako zástěrku, aby získala čas a co nejvíce oddálila konání referenda o odvolání prezidenta.

Maduro se podle opozice mimo jiné zavázal, že propustí vězněné aktivisty, umožní v zemi přísun humanitární pomoci a obnoví pravomoci opozicí ovládaného parlamentu, které omezil soud. V průběhu jednání však ze slibů sešlo a dialog uvázl na mrtvém bodě.

"Pokud nebudou tyto požadavky...uspokojeny do 13. ledna, zjevně nebudou splněny podmínky pro obnovení dialogu," dodal Torrealba.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy