Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bagdádu byla unesena novinářka, která kritizovala tamní režim

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - V noci na dnešek byla v Bagdádu unesena irácká novinářka Afráh Kajsíová, která je kritická vůči režimu. Premiér Hajdar Abádí nařídil vyšetřovatelů, aby případu věnovali mimořádnou pozornost.

Kajsíová píše satirické sloupky pro několik iráckých médií. Dříve pracovala pro panarabský list Aš-Šark al-Avsat, který je ve vlastnictví Saúdské Arábie. Irácké ministerstvo vnitra již oznámilo, že vytvořilo speciální tým, který únos vyšetřuje.

Útočníci ženu unesli z převážně sunnitské čtvrti Sajdíja na jihovýchodě irácké metropole, kde žila s rodinou. "Oddělili děti od jejich matky. Do domu se dostali silou a vzali i peníze, šperky, počítače a její auto," uvedl Zijád Adžílí z organizace, která monitoruje násilí proti iráckým novinářům.

Manžel Kajsíové nebyl v době přepadení doma. Ozbrojenci se dostali do bytu násilím, když jim novinářka odmítla otevřít. Podle listu The Guardian se maskovali jako členové bezpečnostních složek.

Irák zaujímá přední místo v takzvaném Indexu beztrestnosti, který vede newyorský Výbor na ochranu novinářů (CPJ). Index zohledňuje počet nevyřešených vražd ve srovnání s počtem obyvatel v dané zemi. Irák je v tomto ohledu na druhém místě za Somálskem.

Témata:  Irák novináři únos / rukojmí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.