Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přijde Rusko o základnu v Íránu? Moskvu čekají nová jednání

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva - Teherán a Moskva patří k hlavním stoupencům syrského režimu. Írán zváží, zda Rusku znovu poskytne svou leteckou základnu v Hamadánu, jestliže o to Moskva požádá.

V rozhovoru s ruskou televizí RT to řekl íránský ministr obrany Hosejn Dehkán. Ruská armáda základnu využila již loni v létě pro své letecké operace v Sýrii.

Ministr také prohlásil, že Teherán zváží vyslání vojenských poradců do syrského Aleppa, nad kterým získala opětovnou kontrolu syrská armáda.

Dehkán v interview hovořil také o Saúdské Arábii. Ta by se podle něj neměla účastnit syrského mírového procesu. Důvodem je fakt, že Rijád vždy požadoval, aby syrský prezident Bašár Asad odstoupil z funkce. Sunnitská Saúdská Arábie a šíitský Írán jsou úhlavní nepřátelé v oblasti Perského zálivu.

Témata:  Írán Rusko ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy