Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeruzalém zatím nebude jednat o výstavbě nových židovských osad

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Úřady v Jeruzalémě na žádost izraelského premiéra Benjamina Netanjahua zrušily hlasování o výstavbě téměř 500 nových bytů pro Izraelce v okupovaném východním Jeruzalémě. Nechtějí ještě více poškodit vztahy s Obamovou administrativou.

Agentuře Reuters to řekl jeden z členů příslušného výboru pro výstavbu Hanan Rubin. Žádné další podrobnosti zatím nejsou známy.

Rada bezpečnosti OSN v pátek schválila rezoluci, která po Izraeli požaduje, aby ukončil výstavbu židovských osad na okupovaném palestinském území. Spojené státy, které židovský stát vždy v předchozích hlasováních v OSN podporovaly, se tentokrát hlasování zdržely. Dokument tak mohl projít. Netanjahu ho označil za "neobjektivní a hanebný".

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Chtějí proto, aby z Předjordánska, tedy Západního břehu, odešli všichni izraelští vojáci i osadníci.

Témata:  Izrael

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy