Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechceme žádné Černochy. Francouzská realitka čelí velkým problémům kvůli inzerátu

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž – Francouzská realitní kancelář se dostala pod palbu kritiky poté, co zveřejnila inzerát na pronájem, ve kterém bylo uvedeno, že pronajímatel nechce „žádné černochy“. Informuje o tom server The Local.

„Pozor, důležité informace pro výběr nájemce: Francouzská státní příslušnost povinná, žádní černoši…" Právě tento text inzerátu velmi pobouřil Francouze. Jednalo se o oznámení, které vyvěsila realitní kancelář Levallois-Perret na severozápadním předměstí Paříže.

Potenciální nájemce, který tento inzerát viděl, jej na konci listopadu sdílel na Twitteru. „Žádní černí? Co je to za kritérium?“ dopsal k tomu. Jeho tweetu si všimly skupiny bojující za lidská práva, žádnou větší pozornost však nevyvolal. Proto jej 26. prosince autor opět zveřejnil, tentokrát k němu přidal jména známých novinářů.

Zanedlouho se inzerát dostal na titulní strany francouzských zpravodajských serverů, objevily se také výzvy, které žádaly omluvu od realitní společnosti. I proto společnost v pondělí na Twitteru napsala: „Přijměte naši nejhlubší omluvu.“

Šéf realitní kanceláře Laurent Balestra médiím řekl, že byl kvůli incidentu v šoku. Řekl, že „naivní" zaměstnanec, který napsal inzerát, již pro společnost nepracuje, a dodal že text prostě „přepsal, aniž by věděl", co majitel domu uvedl. Jinými slovy – majitel domu byl rasista. Podle Balestry jde o „ojedinělý případ", že se taková slova majitele dostala na veřejnost. „Je-li majitel domu rasista, mají mí zaměstnanci pokyn, že nesmí text zveřejnit," dodal.

Francouzští ochránci práv v úterý oznámili, že upustili od vyšetřování.

Podobná kauza se loni objevila také v České republice. Realitní kancelář se dostala do problémů, když nechtěla pronajmout byt mladé Romce. Do sporu se na jedné straně zapojila také ombudsmanka Anna Šabatová, na stranu realitní kanceláře se pak postavil europoslanec svobodných Petr Mach. Realitní makléřka se nakonec Romce omluvila, stotisícové odškodné, které diskriminovaná žena žádala, však soud zamítl.

Témata:  Francie černoši reality

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy