Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové zase budou létat do Egypta? Sísí jednal s Putinem

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí podle agentury Reuters ohlásil, že Rusko již brzy obnoví lety do Egypta. Uvedl to poté, co telefonicky jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putin.

Moskva lety do Egypta pozastavila po loňském zřícení ruského letadla letadla Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia (Metrojet) na Sinajském poloostrově, který způsobila exploze bomby.

O život přišlo 224 lidí, kteří se vraceli do Petrohradu z dovolené v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. K útoku na letadlo se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát.

Rusko a vyšetřovatelé v západních zemích uvedli, že pád letadla způsobil výbuch bomby. Sísí později připustil, že šlo o terorismus, egyptští vyšetřovatelé to ale musí potvrdit. V důsledku pádu letadla pozastavilo Rusko a Británie lety do Šarm aš-Šajchu, což zasadilo ránu egyptskému turistickému průmyslu.

„Prezident Putin při hovoru uvedl, že si přeje, aby lety mezi Moskvou a Káhirou byly v blízké budoucnosti obnoveny," oznámila kancelář egyptského prezidenta. Přesné datum obnovení letů však zatím uvedeno nebylo.

Témata:  Rusko Egypt

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy