Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V energetické firmě v USA byl nalezen program ruských hackerů

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - V americkém státě Vermont se v počítači dodavatele elektrické energie našel typ škodlivého programu (malware), který podle americké vlády využívá Rusko při hackerských útocích.

Informoval o tom dnes list The Washington Post (WP), podle kterého se program našel v přístroji, který nebyl připojen k síti a nebyl použit k narušení provozu.

"Okamžitě jsme zahájili kroky, abychom notebook izolovali a o nálezu jsme informovali federální úřady," uvedl zástupce dodavatelské společnosti Burlington Electric Departement z Vermontu. Škodlivý program se nalezl pouze v jediném přístroji.

Podle zdroje agentury Reuters z amerických tajných služeb nešlo o zásadní narušení bezpečnosti, které by způsobilo nějaké škody, a do počítače se mohl malware dostat i po návštěvě některé internetové stránky. Zařízení tak nemuselo být přímým terčem hackerského útoku. "Bereme to ale vážně," dodal zdroj s tím, že energetická síť je vysoce propojená a zranitelná.

Vláda prezidenta Baracka Obamy viní Rusko z hackerských útoků na americké instituce i na soukromé osoby. Jejich cílem mělo podle ní být mimo jiné ovlivnění nedávných prezidentských voleb ve prospěch republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

Témata:  USA Rusko hackeři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy