Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdá slova z Ruska: Obama ponížil Ameriku, jeho pologramotný tým lidem škodí

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Moskva – Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová zveřejnila na Facebooku kousavý komentář, který pojednává o americké prezidentu Baracku Obamovi a schválení nových anti-ruských opatření. Obamův „zatrpklý" a „bezmocný" tým podle ní kazí pověst Bílého domu.

Zacharovová uvedla, že se odstupujícímu prezidentovi nepodařilo zanechat „nějaké" významné zahraničněpolitické úspěchy jako součást jeho odkazu. Namísto, aby po svých dvou funkčních obdobích odešel „s elegancí“, podle ní „udělal obrovskou skvrnu" svým nejnovějším rozhodnutím o uvalení dalších sankcí vůči Rusku, když vyhnal 35 ruských diplomatů a uzavřel dva diplomatické úřady ve Spojených státech.

„Dnes byla Amerika, američtí lidé, poníženi jejich vlastním prezidentem. Ne mezinárodními teroristy, ne nepřátelskými vojsky. Tentokrát je to Washington, který byl udeřen vlastním pánem, který extrémně zkomplikoval naléhavé úkoly pro nově příchozí tým,“ napsala Zacharovová, která označila současnou administrativu za „skupinu zahraničněpolitických ztroskotanců, zatrpklých a úzkoprsých“. „Dnes to Obama oficiálně přiznal," rýpla si. Její slova cituje server RT.

Mluvčí pak vyjádřila soustrast americkému ministrovi zahraničí Johnu Kerrymu, který podle ní za současné vlády trpí, protože není schopen jednat tak, aby svou práci vykonával správně, protože se mu neustále jeho vlastní kolegové „vysmívali" a „shazovali jej“. „Pane Kerry, v této těžké chvíli pro Spojené státy, dovolte mi, abych vyjádřila slova sympatií – udělal jste vše, co bylo možné, abyste odvrátil kolaps vaší země v zahraniční politice,“ uznala mluvčí Kerryho diplomatické schopnosti.

„Z této skupiny loupežníků lituji pouze Kerryho. On není nepřítel. Ale snažil se být profesionální a zachovat si jeho lidskou důstojnost,“ napsala Zacharovová. Svou nesouvislou zahraniční politikou podle ní Obamova administrativa bezděčně odhalila dlouho diskutovaný mýtus Ameriky, jako výjimečné země, která si nárokuje zvláštní místo ve světě.

„Opona spadla. Špatné vystoupení je u konce. Celý svět z první řady sleduje zničující ránu pro prestiž Ameriky a jejího vedení, které řídil Barack Obama a jeho pologramotný zahraničněpolitický tým, který byl donucen odhalit největší tajemství na světě – že jeho výjimečnost je jen maskovaná bezmoc. Žádný nepřítel Spojených států nemohl udělat nic horšího," dodala Zacharovová.

Témata:  USA Rusko Barack Obama

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy